Zagreb, 3. listopada 2024. – SSH nastavlja s online edukacijom. Webinar pod nazivom “Strani radnici i sindikat” će se održati u petak, 11. listopada 2024., a prijaviti se možete putem linka.

Rastući udio stranih radnika na hrvatskom tržištu rada, koji je dosegao oko 8% ukupnog broja zaposlenih, trenutno predstavlja važan izazov za sindikalni rad i sindikalno organiziranje. Država ne upravlja migracijama, a uvoz radnika je u potpunosti prepušten željama privatnih poduzetnika, umjesto da bude vođen pravim potrebama gospodarstva i društva. Nedostaju i politike integracije, a izmjene Zakona o strancima za koje se SSSH zalagao od početka reforme, koje bi ipak trebale doprinijeti sprečavanju zlouporaba i zaštiti domaćeg tržišta rada, kasne već godinu dana u odnosu na planirani datum.

Na ovom webinaru razgovarat ćemo o nekim aktualnim pitanjima vezanima uz strane radnike i izazovima koje ove društvene promjene donose za sindikalni rad i sindikalno organiziranje. Razgovarat ćemo o iskustvima sindikata u čijim sektorima se najviše zapošljavaju strani radnici, te prikupiti i pokušati odgovoriti na pitanja s kojim se susreću članovi sindikata i sindikalni povjerenici.

  • Kako zapošljavanje stranih radnika utječe na sindikate i koji je sindikalni odgovor?
  • Što očekujemo od novog Zakona o strancima i koji su prioriteti SSSH vezani za strane radnike?
  • Zašto sindikati trebaju biti aktivni u zaštiti prava stranih radnika?

O ovoj temi govorit će:

  • Sunčica Brnardić, izvršna tajnica za radno pravo i tržište rada SSSH
  • Matea Majurec, pravna povjerenica SGH
  • povjerenici i povjerenice sindikata

Webinar Strani radnici je edukacija putem interneta koju organizira SSSH. Za sudjelovanje se mogu prijaviti sindikalni povjerenici, članovi sindikalnih povjereništava, radnički predstavnici i aktivisti sindikata udruženih u SSSH. Webinar će se provesti putem aplikacije ZOOM, a sudionici će se moći aktivno uključiti svojim komentarima i pitanjima. Svi prijavljeni sudionici dobit će link i lozinku s kojom će se moći priključiti webinaru, kao i tehničke upute za korištenje aplikacije ZOOM. Potvrda sudjelovanja i navedene informacije bit će poslane najkasnije jedan dan prije održavanja webinara.

Željeli biste sudjelovati na našim webinarima, ali ne znate koristiti Zoom? Javite nam se na 01 46 55 048 ili educa@sssh.hr. Pomoći ćemo vam da instalirate Zoom na svoje računalo ili mobitel i održati s vama kratki on-line sastanak kako bismo zajedno isprobali i naučili kako koristiti ovu aplikaciju. Vjerujte nam – nije tako komplicirano.

Prijava za sudjelovanje može se ispuniti preko sljedeće poveznice: https://forms.gle/EPLXGk1QKXSSeELP9