Tko može sudjelovati

Za sudjelovanje na tečajevima EDUCE mogu se prijaviti svi sindikalni i radnički predstavnici, kao i sindikalni aktivisti, sindikata udruženih u SSSH.
To znači da su naši tečajevi namijenjeni:

  • sindikalnim povjerenicima,
  • članovima sindikalnih povjereništava,
  • članovima radničkih vijeća, povjerenicima radnika za zaštitu na radu i drugim izabranim radničkim predstavnicima,
  • profesionalno zaposlenima u sindikatu, te
  • sindikalnim aktivistima, uključujući aktivne članove sekcija žena i sekcija mladih.

Postupak prijave

Za sudjelovanje u našim tečajeva možete se prijaviti putem internetske stranice www.educa.sssh.hr, ili ispunjavanjem prijavnog obrasca koji možete poslati na e-mail educa@sssh.hr, ili faks 01 46 55 011.

Svaku prijavu potvrdit ćemo s vašim sindikatom, te vam se izravno javiti da vas obavijestimo o statusu prijave i dogovorimo plaćanje kotizacije.

Održavanje tečaja također ovisi o prijavi minimalno potrebnog broja sudionika. Stoga ćemo vam se  osobno javiti kako bismo potvrdili održavanje planiranog tečaja i vaše sudjelovanje. Ako planirani tečaj bude otkazan zbog nedovoljnog broja sudionika, obavijestit ćemo vas o mogućim alternativnim terminima i lokacijama.

Informacije o aktualnim tečajevima, kao i najave za naredne edukacije objavljujemo na našoj stranici pod Novosti i Facebook stranici.

Lokacije i trajanje tečajeva

Svi tečajevi koje trenutno nudimo odvijaju se u trajanju od osam radnih sati. Tečajevi se provode kao jednodnevni (u trajanju od 9 do 17 sati), ili kao dvodnevni (u trajanju od 13 do 17 sati prvog dana, te 9 do 13 sati drugog dana). Jednodnevni tečajevi odvijaju se u prostorijama SSSH, a dvodnevni na vanjskim lokacijama.

Svjesni različitih mogućnosti i potreba naših polaznika, tečajeve pokušavamo organizirati u obje opcije, kao i na različitim lokacijama. Detalje o rasporedu i lokacijama održavanja novih ciklusa tečajeva možete pronaći u novostima.

Tko snosi troškove

Za sudjelovanje na redovnim tečajevima u sklopu Programa temeljnog sindikalnog osposobljavanja plaća se kotizacija, koja služi za pokrivanje troškova održavanja tečaja, a može ju podmiriti vaš sindikat, ili sindikalna podružnica. Kotizacija je potrebna jer SSSH ne raspolaže zasebnim sredstvima kojima bi mogao financirati organiziranje sindikalne edukacije.

Tečajevi za radničke predstavnike provode se o trošku poslodavca, koji je prema odredbama Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu dužan omogućiti potrebno osposobljavanja radničkim predstavnicima za njihov rad.

Za tečajeve koji se provode u sklopu projekata financiranih iz fondova Europske unije, ili za koje je osiguran neki drugi vanjski izvor sredstava, ne plaća se kotizacija.

Korištenje radnog vremena za edukaciju

Korištenje radnog vremena za edukaciju sindikalnih povjerenika i članova sindikalnih povjereništava ugovara se kolektivnim ugovorima (na granskoj razini, ili razini individualnog poslodavca). Ako se kod vašeg poslodavca primjenjuje kolektivni ugovor, provjerite njegove odredbe, odnosno informirajte se o svojem pravu na korištenje radnog vremena za sindikalnu edukaciju. U tome vam može pomoći i vaš sindikat, ili pravni povjerenici SSSH.

Sukladno odredbama Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu, poslodavac je dužan omogućiti radničkim predstavnicima (članovi radničkih vijeća, povjerenici radnika za zaštitu na radu…) osposobljavanje za njihov rad, uključujući korištenje radnog vremena i snošenje troška tog osposobljavanja.

Certifikati

Polaznici koji uspješno završe svaki tečajev u sklopu sustava EDUCA@SSSH dobivaju certifikat koji izdaje Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Završetkom pojedinog programa osposobljavanja polaznik stječe diplomu SSSH.