Zagreb, 18. listopada 2024. – U Rijeci je održan tečaj „Radno mjesto bez stresa, slobodno od nasilja i uznemiravanja“ iz jesenskog ciklusa iz Programa temeljnog sindikalnog osposobljavanja.

Tečaju su prisustvovali sudionici iz ukupno šest različitih sindikata udruženih u SSSH (SGH, SOMK, STH, SSZSSH, SPIV, Sindikat pomoraca Hrvatske).

Ovo je novi tečaj koji smo razvili u okviru Programa temeljnog sindikalnog osposobljavanja. Sadržaj tečaja obuhvaća uvod u elemente sigurnog radnog mjesta i radnog mjesta bez stresa, slobodnog od nasilja i uznemiravanja, ulogu sindikata u zaštiti od bilo kakvog oblika uznemiravanja te diskriminacije i mobinga, uključujući mjere zaštite radnika i postupanje sindikalnog povjerenika u slučajevima povrede ljudskog dostojanstva na radu.

Kao svi naši tečajevi u sklopu projekta EDUCA, tečaj se sastojao od kombinacije kraćih predavanja (prezentacija) i aktivnosti (vježbi), a uspješnog ovog sustava upravo je u razmjeni iskustva među polaznicima iz različitih sindikata.

Tečaj koji sam završila bio je puno više od očekivanog. Osim što su trenerice dobro educirane kao profesionalci znali su odgovoriti na sva naša pitanja koja se pojavljuju u praksi. Bilo je edukativno upoznati primjere ostalih sudionika i s kakvim se situacijama i problemima oni susreću te kako regirati na njih ako se i mi nađemo u istoj poziciji. Uvjerenja sam da bi svaki sindikalni povjerenik trebao proći nekoliko tečajeva da ga se upozna sa situacijama koja ga čekaju prije nego dobije povjereničku funkciju. Ponekad ni sami sindikalni povjerenici ne znaju u što se od te uloge očekuje i što nas sve čeka. Prezentacije tijekom tečaja kao i rad u grupama je bilo lako pratiti te je dobro ukomponirano vrijeme odmora da sve skupa ne bi bilo dugo i naporno. Uglavnom svaka pohvala trenericama i budem li u prilici svakako ću se odzvati na tečajeve sa nekom drugom tematikom – izjavila je Jasna Imgrund, sindikalna povjerenica u KBC Rijeka.

Tečaj su vodili Zlatica Štulić (STH) i Sunčica Brnardić (SSSH).