Zagreb, 17. svibnja 2024. – Na zahtjev glavne sindikalne povjerenice podružnice Plive u okviru sustava sindikalnog osposobljavanja EDUCA@SSSH organizirana je edukacija za članove i sindikalne povjerenike iz Plive i povezanih društava pod nazivom „SNAŽAN TIM U PODRUŽNICI – SNAŽAN KOLEKTIVNI UGOVOR – Izgradnja vještina za kvalitetnije kolektivne pregovore“. Edukacije se održala 16. i 17. svibnja 2024. u Stubičkim toplicama.

Cilj edukacije bio je: osnažiti tim sindikalne podružnice Pliva kroz produbljivanje međusobnog poznavanja i razumijevanja te razvijanje vještina kolektivno pregovaranje, osposobiti polaznike za kritičko promišljanje i analiziranje kolektivnih ugovora u Plivi i povezanim društvima, naučiti kako izgleda proces kolektivnog pregovaranja i o čemu se sve može pregovarati, razvijati vještine za kolektivno pregovaranje.

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 18 sudionika, iz 8 trgovačkih društava.

Kako sam prvi put sudjelovao na sindikalnoj edukaciji, nisam imao neka očekivanja zato što nisam znao što me tamo čeka. Izdvojio bi kao najzanimljiviji dio kada smo imali u grupama pregovore oko kolektivnog ugovora samu pripremu u timu, što ćemo tražiti, koliko ćemo tražiti i što smo spremni popustiti poslodavcu, što nije ni malo jednostavno za pripremiti se kako izgleda dok se ne sretneš sa tim stvarima, pa makar i u vježbi.

Ova edukacija koristit će mi toliko da bar sad znam da nije sve crno-bijelo kako sam inače mislio, da se sindikati ne trude dovoljno oko nas radnika. Sad vidim da nije lako ništa postići sa poslodavcem, čak sam i imao prilike nekim kolegama malo to dočarat kada sam se vratio s edukacije. Opći dojam edukacije mi je bio odličan, upoznao sam neke nove kolege, čuo neke njihove probleme iz njihovog okruženja, i prije svega lijepo sam se proveo i opet zahvaljujem na pozivu koji sam dobio za sudjelovanje – izjavio je Nenad Jaković, član u sindikalnoj podržnici Pliva.

Edukaciju su vodili Darko Šeperić, Nediljka Junaković, Sunčica Brnardić iz SSSH.