Daruvar, 30. studenoga 2023. – Tečaj “Anatomija sindikata – ORGANIZACIJA I FUNKCIONIRANJE SINDIKATA” održali smo 29. i 30 studenoga 2023. u Daruvarskim toplicama, u okviru jesenskog ciklusa tečajava iz Programa temeljnog sindikalnog osposobljavanja.

Tečaju je prisustvovalo 20 sudionika iz ukupno sedam različitih sindikata udruženih u SSSH (SGH, SSZSSH, EKN, SLRH, SPH, SBS, STUH), iz ukupno 11 sindikalnih podružnica.

Ovaj tečaj obrađuje ulogu sindikata u suvremenom društvu, strukturu i unutarnje funkcioniranje sindikalnih organizacija, te izvore snage i moguće strategije modernizacije sindikata. Kao svi naši tečajevi u sklopu projekta EDUCA, tečaj se sastojao od kombinacije kraćih predavanja (prezentacija) i aktivnosti (vježbi), a uspješnog ovog sustava upravo je u razmjeni iskustva među polaznicima iz različitih sindikata.

Iako nisam nova u sindikalnom radu, na tečaju sam kroz razmjenu iskustva i aktivnosti naučila  ipak nešto novo što nisam znala, a što će mi koristiti u daljnjem radu. Nova poznanstva i ugodno druženje uz izmjenu iskustava svakako je dobra stvar.  Kroz zajednički rad još jednom se potvrdilo da svi na svojim radnim mjestima imamo slične probleme i izazove u sindikalnom radu. Čuli smo razne domišljate ideje kako ih pokušati riješiti, no hoćemo li ih uspjeti riješiti to ćemo još vidjeti. I jako mi se sviđa vaš način rada, grupni rad i naše prezentacije. Radujem se budućim tečajima – izjavila je Suzana Cikač, sindikalna povjerenica Sindikata graditeljstva Hrvatske u podružnici Dilj d.o.o.

Tečaj je u potpunosti ispunio moja očekivanja i mislim da je neophodan svakome tko se odlučio aktivno baviti sindikalnim radom u svojoj podružnici. Zanimljiv mi je i način samog organiziranja tečaja jer se ne radi samo o “suhoparnim” predavanjima nego su svi sudionici aktivno uključeni putem zajedničkog rada i rasprava o postavljenim temama. Novoizabrani sam sindikalni povjerenik i zadnjih nekoliko tjedana završio sam ukupno tri tečaja iz Programa sindikalnog osposobljavanja. Teme koje obrađujemo na tečajevima i zajednički rad svakako mi koriste u mom sindikalnom radu u podružnici – izjavio je David Jurković, sindikalni povjerenik u KB Merkur (SSZSSH).

Na tečaju je sudjelovala i kolegica Irena Augustinović, sindikalna povjerenica iz Sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN) koja je s ovim tečajem završila cjelokupni Program temeljnog sindikalnog osposobljavanja od 10 tečajeva, u razdoblju od uspostave našeg sustava.

Na EDUCA-ine tečajeve sam se odlučila prijaviti jer sam kao novi povjerenik znala da su mi znanja manjkava. Krenula sam na tečajeve  još 2017. no COVID 19 me zaustavio da ih završim ranije. Zaljubila sam se u način rada na tečajevima jer je uvijek bilo jako zanimljivo prezentirano i lako se pamtilo. Najbolji dio je uvijek praktični rad i kada se glumi neka situacija jer se tako uči kako drugi ljudi reagiraju u situacijama i kako da se mi postavimo u tom trenu. Neformalna druženja donijela su mi mnoga nova poznanstva, različit pogled na naše zajedničke probleme donijela rješenja na koja nikad ne bih ni pomislila – izjavila je Irena Augustinović, koja je ovim tečajem dobila diplomu za završenih 10 tečajeva.

Tečaj je vodila Darko Šeperić, izvršni tajnik za javne politike, projekte i edukaciju i Nediljka Junaković, stručna suradnica za edukaciju i mlade (SSSH).