Trogir, 27. i 28. lipnja 2016. – Održan deseti izvorno osmišljenih tečajeva novog sustava sindikalnog osposobljavanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koji se provode u sklopu projekta EDUCA.

Tečaju pod nazivom „Uštekaj se u sindikat – Učlanjivanje i aktivizam“, prisustvovalo je 19 polaznika iz ukupno četiri sindikata udruženih u SSSH (SMH-IS, EKN, SGH, SITŠ).

Organiziranje i učlanjivanje drugih radnika u sindikat dio je svakodnevnog sindikalnog posla, i zadaća svakog člana sindikata Tečaj obrađuje razloge za članstvo u sindikatu, koncept organiziranja radnika i važnost aktivizma članova, vođenje razgovora s potencijalnim članovima, te planiranje aktivnosti učlanjivanja. Upravo znanje stečeno na ovom tečaju pomoći će sindikalistima da razumiju razloge članstva u sindikatu kao i važnosti sindikalnog organiziranja i njezinih aktivnosti.

Kao svi naši tečajevi u sklopu projekta EDUCA, tečaj se sastojao od kombinacije kraćih predavanja (prezentacija) i aktivnosti (vježbi), što je kao puno puta do sada potaknule sudionike da dijele svoje znanje i sindikalno iskustvo što je direktno utjecalo na kvalitetu i glavne ciljeve ovog tečaja.

Tečaj su vodili treneri Danijel Špičak (EKN) i Domagoj Ferdebar (SGH) koji su sudjelovali kao dio stručnog tima projekta te naravno u pripremi materijala za polaznike te obuci za trenera kroz koju su stjecali, osim stručnog znanja, i vještine trenerstva te metodologije obrazovanja za odrasle.

Projekt EDUCA, koji se provodi uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, pokrenut je s ciljem uspostave jedinstvenog sustava sindikalnog osposobljavanja na razini SSSH. Novi sustav sindikalnog osposobljavanja, pod nazivom EDUCA@SSSH, nastavit će s redovnom provedbom osmišljenih tečajeva i nakon završetka projekta, počevši od jeseni 2016.