Stubičke Toplice, 29. lipnja 2023. – Iz kraćeg ciklusa tečajava iz Programa temeljnog sindikalnog osposobljavanja održan je dvodnevni tečaj „Ujedinjeni pregovaramo, razdjedinjeni molimo – UVOD U KOLEKTIVNO PREGOVARANJE“ u Stubičkim Toplicama.

Tečaju je prisustvovalo 18 sudionika iz ukupno pet različitih sindikata udruženih u SSSH (SGH, EKN, Sindikat pomoraca Hrvatske, SOMK, PPDIV).

Bio je ovo uvodni tečaj koji se bavi temom kolektivnog pregovaranja na osnovnoj razini, obrađujući proces, sadržaj i pravni okvir kolektivnog pregovaranja, pripremu pregovaračkih stajališta, te ulogu sindikata u predstavljanju članova kroz kolektivno pregovaranje s poslodavcima. Jedan dio polazanika je već sudjelovao u procesima koletivnog pregovaranja na razini podružnice, dok je jedan dio manje iskusnih sindikalista tek započeo s aktivnom sindikalnim radom, te im je iskustvo kolektivnog predovaranja zasigurno dobra podloga za njihovo daljnje razumijevanje procesa kolektivnog pregovaranja.

Kao svi naši tečajevi u sklopu projekta EDUCA, tečaj se sastojao od kombinacije kraćih predavanja (prezentacija) i aktivnosti (vježbi), a uspješnog ovog sustava upravo je u razmjeni iskustva među polaznicima iz različitih sindikata.

U svojoj sindikalnoj podružnici tek sam godinu dana na mjestu zamjenika glavnog povjerenika, a na mjestu predsjednika radničkog vijeća samo mjesec dana. Teme koje se obrađuju na tečajevima su od velikog značaja za moj budući sindikalni rad i razvoj podružnice. Najvažnije od svega je upoznavanje novih ljudi, rad s njima i razmjena iskustva. Neprocjenjivo je iskustvo koje donose kolegice i kolege koji su već duži niz godina sindikalno aktivni, a svojim sudjelovanjem na Educi to iskustvo prenose na nas ostale. Pohađanje tečajeva iz Educe preporučam svakome koga zanima sindikalni rad i zaštita radničkih prava – izjavio je Tomislav Vidalin, zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika u Petrokemiji (Sindikat energetike, kemije i nemetala – EKN).

Tečaj su vodile treneri Jasenka Vukšić, predsjednica i pravnica (SGH) i Vjeran Mlinarić, ekonomski savjetnik (SMH-IS).