Zagreb, 14. srpnja 2016. – Zbog velike zainteresiranost drugi put ponovili smo tečaj „Sindikat – glas radnika – Organizacija i vođenje sindikalne podružnice“ u Zagrebu.

Zbog intenziteta provedbe tečajeva te kasnijeg termina, tečaju se odazvalo nešto manje sudionika, u odnosu na prvi tečaj. Ukupno je prisustvovalo 12 polaznika iz ukupno pet sindikata udruženih u SSSH (SMH-IS, EKN, STH, SSKH, SZH).

Kao svi naši tečajevi u sklopu projekta EDUCA, dvodnevni tečaj sastojao se od kombinacije kraćih predavanja (prezentacija) i aktivnosti (vježbi), a sudionici su kroz aktivne metode rada imali priliku naučiti sve relevantne teme vezane za vođenje sindikalne organizacije na razini poslodavca, odnosno sindikalne podružnice.

Tečajevi u sklopu Educe ispunili su sva moja očekivanja u svakom smislu riječi. Konkretno, ovaj tečaj mi je pomogao da se angažiram na pravi način u vođenju svoje sindikalne podružnice, što vidim kao veliku vrijednost. Educa mi je pomogla pri upoznavanju i približavanju s drugim članovima sindikata, razmjeni iskustava i rješavanja problematike. U budućnosti ovakav sustav sindikalne edukacije vidim kao dobru stvar jer u konačnici njena osnovna zadaća je edukacija i razvoj sadašnjih kao i budućih članova sindikata! – rekao je Dejan Kuprešanin iz sindikata EKN, podružnica Bio dizel Vukovar.

Tečaj su vodili treneri Aleksandra Dučkić, sindikalna povjerenica u Plivi (EKN) i Antun Štivić, regionalni povjerenik (SMH-IS) koji su svojom osobnošću i kotrenerstvom uspjeli, kako prenijeti svoje iskustvo i znanje, tako i nasmijati polaznike. Još jednom su pokazali da učenje može biti zabavno kada smo svi zajedno uključeni u proces učenja.

Projekt EDUCA, koji se provodi uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, pokrenut je s ciljem uspostave jedinstvenog sustava sindikalnog osposobljavanja na razini SSSH. Novi sustav sindikalnog osposobljavanja, pod nazivom EDUCA@SSSH, nastavit će s redovnom provedbom osmišljenih tečajeva i nakon završetka projekta, počevši od jeseni 2016.