Pula, 9. i 10. lipnja 2016. – U Puli je održan osmi od deset izvorno osmišljenih tečajeva novog sustava sindikalnog osposobljavanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koji se provode u sklopu projekta EDUCA.

Tečaju pod nazivom „Anatomija sindikata – Organiziranje i funkcioniranje sindikata“, prisustvovalo je 25 polaznika iz ukupno šest sindikata udruženih u SSSH (SMH-IS, SGH, EKN, STUH, SSKH, SPH).

Polaznici su imali priliku prvi put sudjelovati u tečaju „Anatomija sindikata – Organiziranje i funkcioniranje sindikata“, koji se bavi ulogom sindikata u suvremenom društvu, strukturom i unutrašnjim funkcioniranjem sindikalnih organizacija, te izvorima snage i mogućim strategijama modernizacije sindikata.

Prvi put sam sudjelovao u sindikalnoj edukaciji. Sad znam točno koje su prednosti sindikata, koje nam pogodnosti sindikat može pružiti i koju zaštitu sindikat pruža, samim time postajem kompetentniji za obavljanje poslova vezano za sindikat – rekao je Nikola Meštrović iz sindikata EKN, podružnica „Piramida“.

Kao svi naši tečajevi u sklopu projekta EDUCA, tečaj se sastojao od kombinacije kraćih predavanja (prezentacija) i aktivnosti (vježbi), a raznolikost neformalnih metoda rada dodatno je motiviralo sudionike za aktivnim sudjelovanjem te primjenom naučenog u svom sindikalnom radom.

Zanimljivo, jako poučno, dobro društvo i dobri predavači – rekao je Adis Alibašić iz sindikata SMH-IS, podružnice „Viktor Lenac“.

Tečaj su vodili treneri Darko Šeperić, izvršni tajnik za projekte, edukaciju i europska pitanja te ujedno i voditelj projekta EDUCA (SSSH) i Ljubomira Lončar, tajnica i pravna savjetnica (STUH), koji su sudjelovali kao dio stručnog tima projekta te naravno u pripremi materijala za polaznike te obuci za trenera kroz koju su stjecali, osim stručnog znanja, i vještine trenerstva te metodologije obrazovanja za odrasle.

Projekt EDUCA, koji se provodi uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, pokrenut je s ciljem uspostave jedinstvenog sustava sindikalnog osposobljavanja na razini SSSH. Novi sustav sindikalnog osposobljavanja, pod nazivom EDUCA@SSSH, nastavit će s redovnom provedbom osmišljenih tečajeva i nakon završetka projekta, počevši od jeseni 2016.