Zagreb, 19. svibnja 2016. – U Radničkom domu u Zagrebu održan je treći od deset izvorno osmišljenih tečajeva novog sustava sindikalnog osposobljavanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koji se provode u sklopu projekta EDUCA.

Tečaju pod nazivom „Slušaj, misli, govori – Osnove uspješnog komuniciranja“, prisustvovalo je 20 polaznika iz ukupno šest sindikata udruženih u SSSH (STH, SMH-IS, EKN, SSKH, SOMK, SITŠ) i profesionalaca iz SSSH.

Polaznici su imali priliku prvi put sudjelovati u tečaju „Slušaj, misli, govori – Osnove uspješnog komuniciranja“, koji se bavi funkcioniranjem komunikacije i komunikacijskog procesa, kao i važnosti i ulogom komunikacije u sindikalnom radu te su kroz praktični rad mogli slušati, promišljati i govoriti o sindikatu, stjecati korisne komunikacijske vještine kroz javni nastup te komunikaciju „licem u lice“ što je svakako koristan i nužan alat za svakodnevni sindikalni rad.

Tečaj su vodile trenerice Dijana Šobota (SSSH)  i Maja Mirt (STUH) koje su od studenoga 2015. sudjelovale u pripremi materijala za polaznike, a za praktični dio, provedbu tečaja pripremale su se kroz obuku trenera kroz koju su stjecale, osim stručnog znanja, i vještine trenerstva te metodologije obrazovanja za odrasle. Kotrenerstvo te međusobno uvažavanje koje su kolegice pokazale na zajedničkom tečaju, slika je koju svaki sindikalist treba primjenjivati u svom sindikalnom radu.

Projekt EDUCA, koji se provodi uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, pokrenut je s ciljem uspostave jedinstvenog sustava sindikalnog osposobljavanja na razini SSSH. Novi sustav sindikalnog osposobljavanja, pod nazivom EDUCA@SSSH, nastavit će s redovnom provedbom osmišljenih tečajeva i nakon završetka projekta, počevši od jeseni 2016.