Zagreb, 31. siječnja 2024. –  Tijekom siječnja 2024. godine održali smo dva treninga za timove pod nazivom “Snažne žene, snažan sindikat”, za Žensku sekciju SSSH i Sekciju žena Sindikata pomoraca Hrvatske. 

Cilj treninga bio je osnaživanje tima Sekcija žena kroz produbljivanje međusobnog razumijevanja, definiranje svojih snaga i talenata, razvoj vještina za zajednički rad te planiranja sindikalnih akcija s ciljem detektiranja i komuniciranja problema žena u društvu i na radnom mjestu.

Ovaj specijalizirani trening za timove osmišljen je u okviru našeg sustava sindikalnog osposobljavanja upravo da osnažni različite grupe unutar sindikata za bolje i aktivnije djelovanje. Upravo osnaživanje žena kroz edukaciju, kao ranjive skupine kako u društvu i na tržištu rada, tako i u sindikatu, pokazuje koliko je ovaj tip neformalne edukacije bitan za sindikalni rad, posebno za sindikalni rad kroz Sekcije žene.

Sudionice, kako prvog treninga za Žensku sekciju SSSH, tako i drugog treninga za Sindikat pomoraca, svojim osvrtom na trening pokazale su vrijednost i potrebu ovakve edukacije.

Trening je bio jako zanimljiv i interaktivan. Raspravljale smo o konkretnim problemima u našim radnim sredinama i kako ih možemo riješiti, bilo je tu i konkretnih ideja o budućim akcijama te puno smijeha. Sve smo se složile da s radom Ženske sekcije SSSH moramo upoznati čim veći broj naših kolegica i poticati ih da nam se priključe jer ima puno problema s kojima se žene susreću  na radnom mjestu, a jedino našim angažmanom možemo ih riješiti. Zaključili smo da ćemo pripremiti letak i druge informativne materijale o radu Ženske sekcije SSSH kako bismo aktivirale druge žene iz sindikata, a zaključak je da se ovako zamišljene dvodnevne edukacije trebaju održavati češće i na njih pozivati druge kolegice te na taj način širiti krug  žena koje će biti voljne angažirati se i sudjelovati u zajedničkim akcijama. Meni je ova edukacija donijela poznanstva sa sjajnim ženama, donijela mi je nove ideje i ohrabrenje za daljnji rad – izjavila je Željka Biloš, sindikalna povjerenica u podružnici Zrinjevac (SSKH).

Nakon što su se dojmovi malo slegli, želim se zahvaliti na odlično organiziranom treningu” Snažne žene, snažan sindikat”. Predivno iskustvo. Kao predsjednica Sekcije žena SPH, preporučila bih svima da se  bar jednom uključe na ovakve treninge. Interesantno je bilo pratiti napredovanje u komunikaciji, kako je raslo samopouzdanje svih nas i koliko talenata je tijekom treninga otkriveno kod naših članica, što će mi biti od velike koristi u sindikalnom radu. Posebno bih istaknula zadnju aktivnost “Zajedno do aktivnijeg sindikata” gdje je došlo do osmišljavanja nekoliko projekata, na kojima će naša Sekcija raditi sljedeće razdoblje. Uz pomoć vještina koje smo usvojili na treningu, vrlo uspješno smo, radom u grupama, razradili tri projekta. Sve polaznice treninga su bile oduševljene radom  i energijom koja je vladala – izjavila je Mirjana Burić, predsjednica Sekcije žena SPH.

Od same edukacije očekivala sam da ću naučiti nešto novo i da će biti zabavno. U svakom slučaju oduševila me je maštovitost i kreativnost kojom ste nam prenjela svoja znanja i savjete. Naučila sam puno više no što sam očekivala i to na zabavan i kreativan način. Posebno mi se je svidio upitnik koji smo ispunjavali u prvom danu, gdje smo morali izabrati talente za koje smatramo da nas krase. Veliko zadovoljstvo mi je pružilo i to da je moj tim bio najbolji u “preživljavanju u pustinji” obzirom da sam u prvom upitniku upisala da volim pobjeđivati. Ono što me je doista oduševilo je to što smo u nevjerojatno kratko vrijeme uspjeli doći do sjajnih ideja za budući rad Sekcije i početno ih razradili. Sve u svemu jedno krasno iskustvo – izjavila je Ana Brdar iz sindikalne podružnice Plovput iz Rijeke.

 

Trening su vodile trenerice sustava sindikalnog osposobljavanja EDUCA@SSSH, Nediljka Junaković (SSSH) i Dijana Šobota (SSSH) trening za Žensku sekciju SSSH, a Nediljka Junaković (SSSH) i Vana Bosto (SPH) trening za timove za Sekciju žena SPH.

 Kako nam je bilo na oba trening za timove možete pogledati u galeriji.