Dana 10. svibnja 2016. započela je provedba 10 tečajeva u sklopu projekta EDUCA, kao dio pilot-faze novog sustava sindikalnog osposobljavanja EDUCA@SSSH. Tečajevi će se održat u Zagrebu, u renoviranoj dvorani u Radničkom domu te regionalno, od Daruvara, Varaždina, Tuhelja, Plitvica, Pule do Trogira.

Novi sustav edukacije razvijen je u okviru projekta “EDUCA – novi sustav sindikalnog osposobljavanja”, financiranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. U sklopu projekta, čija je ukupna vrijednost iznosila 1,8 milijuna kuna, pripremljeno je deset različitih tečajeva, koji čine novi Program temeljnog sindikalnog osposobljavanja SSSH. Tečajevi obrađuju deset različitih tema važnih za sindikalni rad. U pripremi tečajeva sudjelovala je grupa trenera iz SSSH i udruženih sindikata, koji su istovremeno prošli i posebnu obuku na području metodologije obrazovanja odraslih.

Za svaki tečaj pripremljen je materijal za polaznike od 50-ak stranica, koji sadrži cjelokupan pregled sadržaja tečaja, te koji svaki polaznik dobiva na samom tečaju. Sadržaj materijala samo je manjim dijelom rezultat teorije, a većim dugogodišnje prakse sindikalnog rada. Svi tečajevi temelje se na aktivnim metodama učenja, odnosno na učenju putem prakse i zajedničkog rada svih sudionika što će potaknuti raspravu i razmjenu iskustva među sudionicima iz različitih sindikata.

Osim pripreme kurikuluma od 10 tečajeva u sklopu projekta renovirana je i opremljena dvorana 226 na drugom katu Radničkog doma u Zagrebu, koja će se koristiti za potrebe održavanja tečajeva u Zagrebu.

U SSSH vjeruju kako je time započeta nova etapa u sindikalnoj edukaciji kroz koju će polaznici, sindikalni povjerenici i radnički predstavnici snažno i još bolje zastupati one za koje su tu – radnike.

Tečajevi će se održati tijekom svibnja i lipnja u Zagrebu i pet drugih gradova, a prijave za sve tečajeve kontinuirano su otvorene do kraja održavanja cijelog ciklusa. Ovisno o zainteresiranost, moguće je da se neki tečajevi ponove.

Na svaki tečaj može se prijaviti maksimalno 25 sudionika, a pozivi su poslani svim udruženim sindikatima SSSH.