Jesenski ciklus tečajeva Programa temeljnog sindikalnog osposobljavanja započeo je tečajem „Zajedno smo jači – SINDIKAT I ULOGA SINDIKALNOG POVJERENIKA“ koji je održan 18. listopada u Radničkom domu u Zagrebu.

Tečaju je prisustvovalo 20 sindikalnih povjerenika i aktivista iz ukupno šest sindikata udruženih u SSSH (SN, PPDIV, SSH-SDPI, STH, SPVH, EKN).

Od ukupno 20 polaznika, njih 18 prvi je puta sudjelovalo na sindikalnoj edukaciji.

Tečaj “Zajedno smo jači – SINDIKAT I ULOGA SINDIKALNOG POVJERENIKA” bavi se ulogom sindikata u demokratskom društvu, funkcijom i odgovornostima sindikalnog povjerenika, te njegovim odnosom s drugim radničkim predstavnicima. Dio tečaja bio je posvećen i sindikalnoj edukaciji i njezinoj ulozi u sindikalnom radu.

Svojim dolaskom, te zainteresiranim i aktivnim sudjelovanjem, naši polaznici potvrdili su važnost i vrijednost novog sustava sindikalne edukacije, a primjerima i aktivnostima koje provode u svojim podružnicama svjedočili su o važnosti sindikalnog organiziranja, kao i njihovog kvalitetnijeg angažmana kao sindikalnih povjerenika.

S obzirom da nemam gotovo nikakvih predznanja i vještina odlučila sam se prijaviti na EDUCA seminare kako bi se mogla  potpuno educirati i osposobiti za rad sindikalnog povjerenika, te na što kvalitetniji način obavljati  tu funkciju koja nije nimalo laka.

Već sam na prvom tečaju EDUCE – Zajedno smo jači – SINDIKAT I ULOGA SINDIKALNOG POVJERENIKA dobila puno dobrih i kvalitetnih informacija, da uopće mogu razumjeti čime se bave Sindikati i njihovi povjerenici. Namjeravam se i dalje educirati kako bi što bolje mogla zastupati svoje radne kolege prema poslodavcu, a tečajevi u organizacije EDUCE su veoma zabavni i nadasve poučni – rekla je Nataša Kantoci, sindikalna povjerenica, Auto Hrvatska d.d. (STH).

Tečaj su vodili Darko Šeperić, izvršni tajnik SSSH za projekte i edukaciju i Robert Maršanić, regionalni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH).

Ovim tečajem službeno je započela „nova školska“ godina  2016./2017, odnosno redovna provedba tečajeva razvijenih u sklopu projekta “EDUCA – Novi sustav sindikalnog osposobljavanja”.