Zagreb, 20. veljače 2020. – Trening za timove sindikalnih podružnica za Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) pod nazivom „Snažna podružnica, snažan sindikat“ održan je 13. i 14. veljače u Daruvarskim toplicama.

Cilj treninga je osnaživanje sindikalnih timova u podružnicama kroz produbljivanje međusobnog razumijevanja , razvoj vještina za zajednički rad, te izgradnju sposobnosti kritičkog analiziranja situacije u podružnici i planiranja sindikalnih akcija s ciljem rješavanja konkretnih problema.

Ovo je drugi trening timova organiziran u sklopu sustava sindikalne edukacije EDUCA@SSSH za specifičnu interesnu grupu, članove sindikalnih povjereništava SGH. Kroz dvodnevni program i participativne metode rada bavili smo se izgradnjom sindikalnog tima u podružnica, raspravom o izazovima sindikalnog rada u podružnici,izgradnji vještina za sindikalni rad kao i osmišljavanju sindikalnih akcija za rješavanja konkretnihproblema u podružnici.

Upravo na ovakvim edukacijama možemo uvelike unaprijediti svoja znanja i steći neka nova,  što razmjenom  iskustava sa drugim sindikalnim podružnicama, što od trenera koji vode edukacije.  Isto tako, na ovakvim  edukacijama  dolazi do bolje povezanosti između sindikalnih podružnica i njihovih članova, što je u biti i svojevrstan cilj ovakvih treninga – stvoriti što jaču povezanost radi što boljeg rada naših podružnica. Meni osobno najviše je koristio rad u grupama gdje smo učili kako ne nametati svoje mišljenje drugima, saslušati druge  i promišljati o određenoj situaciji s različitih gledišta, analizirati situacije kako bi zajednički došli do rješenja problema. Mislim da je to u biti i bila poanta – kako zajedničkim radom doći do rješenja određenih problema – rekla je Silvija Bošnjak iz sindikalne podružnice Velički kamen.

Mislim da su ovakvi treninzi jako dobri zato što možemo izmijeniti iskustva i najbrže saznati na konkretnim primjerima kako doći do rješenja pojedinih situacija. Saslušati mišljenja i iskustva o konkretnim problemima i na kraju i stručno mišljenje i rješenje. Kroz različite aktivnosti učili smo što znači timski rad, i upravo takvo iskustvo s treninga će nam sigurno koristiti i u radu u sindikalnoj podružnici – rekla je Suzana Cikač iz Dilj d.o.o. Vinkovci.

Trening će voditi treneri sustava sindikalnog osposobljavanja EDUCA@SSSH Nediljka Buklijaš (SSSH), Maja Mirt (STUH) te Vlado Kos (EKN). Trening se provodi za Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) u okviru projekta „Zajedno smo jači“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Više fotografija s treninga pogledajte ovdje.