Tko može sudjelovati

Za sudjelovanje na tečajevima EDUCE mogu se prijaviti svi sindikalni i radnički predstavnici, kao i sindikalni aktivisti, sindikata udruženih u SSSH.
To znači da su naši tečajevi namijenjeni:

  • sindikalnim povjerenicima,
  • članovima sindikalnih povjereništava,
  • članovima radničkih vijeća, povjerenicima radnika za zaštitu na radu i drugim izabranim radničkim predstavnicima,
  • profesionalno zaposlenima u sindikatu, te
  • sindikalnim aktivistima, uključujući aktivne članove sekcija žena i sekcija mladih.

Postupak prijave

Za sudjelovanje u našim tečajeva možete se prijaviti putem internetske stranice www.educa.sssh.hr, ili ispunjavanjem prijavnog obrasca koji možete poslati na e-mail educa@sssh.hr, ili faks 01 46 55 011.

Svaku prijavu potvrdit ćemo s vašim sindikatom, te vam se izravno javiti da vas obavijestimo o statusu prijave i dogovorimo plaćanje kotizacije.

Održavanje tečaja također ovisi o prijavi minimalno potrebnog broja sudionika. Stoga ćemo vam se  osobno javiti kako bismo potvrdili održavanje planiranog tečaja i vaše sudjelovanje. Ako planirani tečaj bude otkazan zbog nedovoljnog broja sudionika, obavijestit ćemo vas o mogućim alternativnim terminima i lokacijama.

Informacije o aktualnim tečajevima, kao i najave za naredne edukacije objavljujemo na našoj stranici pod Novosti i Facebook stranici.

Lokacije i trajanje tečajeva

Svi tečajevi koje trenutno nudimo odvijaju se u trajanju od osam radnih sati. Tečajevi se provode kao jednodnevni (u trajanju od 9 do 17 sati), ili kao dvodnevni (u trajanju od 13 do 17 sati prvog dana, te 9 do 13 sati drugog dana). Jednodnevni tečajevi odvijaju se u prostorijama SSSH, a dvodnevni na vanjskim lokacijama.

Svjesni različitih mogućnosti i potreba naših polaznika, tečajeve pokušavamo organizirati u obje opcije, kao i na različitim lokacijama. Detalje o rasporedu i lokacijama održavanja novih ciklusa tečajeva možete pronaći u novostima.

Tko snosi troškove

Za sudjelovanje na redovnim tečajevima u sklopu Programa temeljnog sindikalnog osposobljavanja plaća se kotizacija, koja služi za pokrivanje troškova održavanja tečaja, a može ju podmiriti vaš sindikat, ili sindikalna podružnica. Kotizacija je potrebna jer SSSH ne raspolaže zasebnim sredstvima kojima bi mogao financirati organiziranje sindikalne edukacije.

Tečajevi za radničke predstavnike provode se o trošku poslodavca, koji je prema odredbama Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu dužan omogućiti potrebno osposobljavanja radničkim predstavnicima za njihov rad.

Za tečajeve koji se provode u sklopu projekata financiranih iz fondova Europske unije, ili za koje je osiguran neki drugi vanjski izvor sredstava, ne plaća se kotizacija. Ujedno, sudjelovanje na on-line edukaciji (webinarima) je besplatno za članove sindikata udruženih u SSSH.

Korištenje radnog vremena za edukaciju

Korištenje radnog vremena za edukaciju sindikalnih povjerenika i članova sindikalnih povjereništava ugovara se kolektivnim ugovorima (na granskoj razini, ili razini individualnog poslodavca). Ako se kod vašeg poslodavca primjenjuje kolektivni ugovor, provjerite njegove odredbe, odnosno informirajte se o svojem pravu na korištenje radnog vremena za sindikalnu edukaciju. U tome vam može pomoći i vaš sindikat, ili pravni povjerenici SSSH.

Sukladno odredbama Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu, poslodavac je dužan omogućiti radničkim predstavnicima (članovi radničkih vijeća, povjerenici radnika za zaštitu na radu…) osposobljavanje za njihov rad, uključujući korištenje radnog vremena i snošenje troška tog osposobljavanja.

Certifikati

Polaznici koji uspješno završe svaki tečajev u sklopu sustava EDUCA@SSSH dobivaju certifikat koji izdaje Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Završetkom pojedinog programa osposobljavanja polaznik stječe diplomu SSSH.