Čakovec, 2. veljače 2017. – U Teritorijalnom uredu SSSH u Čakovcu održali smo prvi put tečaj iz Programa za radničke predstavnike, namijenjen članovima radničkih vijeća, te članovima izbornih i biračkih odbora koji će sudjelovati u provedbi izbora za radničko vijeće.

Tečaju „Demokracija na radnom mjestu – PROVEDBA IZBORA ZA RADNIČKO VIJEĆE“, prisustvovalo je 19 polaznika iz ukupno četiri sindikata udruženih u SSSH (SGH, SSZSSH, STUH, EKN).

Polaznici su imali priliku aktivno učiti o postupku provedbe izbora za radničko vijeće, sukladno odredbama Zakona o radu i Pravilnika o postupku izbora za radničko vijeće. Dio tečaja posvećen je i sindikalnoj pripremi za izbore, odnosno vođenju predizborne kampanje s ciljem osiguranja što većeg odaziva radnika za izbore i što boljeg rezultata sindikalne liste kandidata.

Na tečaj “Provedba izbora za radničko vijeće” prijavila sam se da obnovim znanje, jer postupak izbora radničkog vijeća može biti kompliciran postupak, ako se ne obrati pažnja na niz elemenata kao što su rokovi, biračko pravo, izračun rezultata i dr., a došlo je  i do nekih izmjena novim Zakonom o radu 2014. 

Osim teoretske edukacije, posebno mi se svidjelo, što su nas  trenerice Jasenka Vukšić i Sandra Bahunek, kroz radionicu uz praktične primjere, upoznale o redoslijedu radnji u postupcima utemeljenja radničkog vijeća i provedbi redovnih izbora, te nam ukazale i na eventualne greške i probleme koji se mogu pojaviti. Nastavni materijal je jako dobro pripremljen, razumljivo napisan sa primjerima, tako da ga mogu koristiti svi, bez obzira na sindikalna iskustva. Jako koristan tečaj, odlično osmišljen i vođen od strane organizatora, uz mnogo primjera, te  angažiranja svakog od sudionika – rekla je Nevenka Poljak, sindikalna organizatorica.

Tečaj su vodile trenerice Jasenka Vukšić, pravnica i predsjednica SGH te Sandra Bahunek, pravna savjetnica (STH).