Istarske Toplice, 1. i 2. veljače – U sklopu sustava sindikalne edukacije, a na poziv Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) organiziran je trening “Živim sindikat – SINDIKALNE VRIJEDNOSTI I AKCIJE U SVAKODNEVNOM RADU” za aktiviste Sekcije mladih i Sekcije žena STUH-A.

Sudjelovanje na tečaju polaznicima je omogućilo razumijevanje uloge sindikata u demokratskom društvu, kako je organiziran sindikat te koncept organiziranja radnika i njegove važnosti za snagu i uspješnost sindikata, kao i razumijevanje uloge sindikata u zaštiti zdravlja i dostojanstva na radu, organiziranja javnih kampanja i sindikalnih akcija. Osim toga, polaznici su imali mogućnost unaprijediti sposobnost razgovora o sindikatu i pristupa potencijalnim članovima, uključujući i kroz praktičan rad tijekom treninga.

Ovaj trening je, kao i ostale edukacije iz sustava EDUCE, organiziran na metodama aktivnog i participativnog učenja, te su sudionici kroz rad u grupama, razmjenu iskustva i raspravu razvijali vještine te usvajali znanja o sindikatu.

Otuđenje među ljudima, koje se neprestano odvija i povećava, a kome su ponajviše doprinijeli svjetski centri moći, prije svega financijske moći, savršena je podloga za potencijalni gubitak prava i dostojanstva radnika, toliko teško stečenog kroz povijest. Upravo zbog toga, ovo vrijeme mi se čini kao “sad ili nikad” trenutak za aktivaciju sebe, aktivaciju drugih oko sebe, za proširenje svijesti što smo imali, što imamo, i što nam se može dogoditi “da više nemamo” ne osvjestimo ili važnost sindikata, odnosno misije sindikata – rekla je Mia Vitas, aktivistica.

Trening su vodili treneri Darko Šeperić i Nediljka Buklijaš iz SSSH.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.