Zagreb, 24. veljače 2021. – Nakon webinara o provedbi izbora za radničko vijeće, SSSH organizira i webinar Kako dobiti izbore za radničko vijeće, u srijedu, 3. ožujka 2021, od 14,00 do 16,00 sati.

Osim što je izbore potrebno provesti u skladu s propisanim pravilima, provedbu izbora treba iskoristiti i kako bismo osigurali izbor sindikalnih kandidata te što snažniju poziciju izabranog radničkog vijeća prema poslodavcu.

Stoga sindikat, osim tehničke pripreme za provedbu izbora, mora uložiti određeno vrijeme i u odabir svojih kandidata, informiranje radnika o izborima i sindikalnim kandidatima, odnosno njihovom motiviranju da izađu na izbore i glasaju za sindikalnu listu. Ove aktivnosti možemo nazvati i vođenjem predizborne kampanje.

Ovaj dio priprema za izbore posebno je važan kad se na njima natječe više lista, ali i u situacijama kad je naša lista jedina. Naime, i tada je bitno motivirati što veći broj radnika da izađu na izbore i glasaju, jer će legitimitet izabranog radničkog vijeća i njegova snaga prema poslodavcu ovisiti i o tome koliko je radnika izašlo na izbore.

O ovim temama razgovarat ćemo s kolegama iz različitih sindikata, analizirat ćemo izazove s kojima su se susretali, a svi sudionici imat će mogućnost postaviti i svoja pitanja o postupku kampanje za izbore za radnička vijeće.

  • Zašto je važno voditi predizbornu kampanju?
  • Kako odrediti kandidate za članove radničkog vijeća
  • Kako i na koje sve načine informirati radnike o izborima i kandidatima sindikata?
  • Koje promotivne materijale i kanale možemo koristiti u kampanji?
  • S kojim su se izazovima sindikati susreli u praksi i kako su ih riješili?

O ovim temama će govoriti:

  • Darko Šeperić, izvršni tajnik za projekte, edukaciju i europska pitanja (SSSH),
  • Tihomir Ivčević, član radničkog vijeća i sindikalni povjerenik, Janaf (Sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske),
  • Ivan Blažević, član radničkog vijeća, Jadran d.d. (Sindikat turizma i usluga Hrvatske),
  • Marijana Baćac, bivša članica radničkog vijeća, Jadrolinija (Sindikat pomoraca Hrvatske)
  • Sandrino Rac, bivši član radničkog vijeća, Hrvatske šume (Sindikata inženjera i tehničara šumarstva).

Za sudjelovanje se mogu prijaviti sindikalni povjerenici, članovi sindikalnih povjereništava, radnički predstavnici i aktivisti sindikata udruženih u SSSH.

Prijava za sudjelovanje može se ispuniti preko sljedeće poveznice:
https://forms.gle/gY2FstdeHZxgNSDFA

Webinar će se provesti putem aplikacije ZOOM, a sudionici će se moći aktivno uključiti svojim komentarima i pitanjima. Svi prijavljeni sudionici dobit će link i lozinku s kojom će se moći priključiti webinaru, kao i tehničke upute za korištenje aplikacije ZOOM. Potvrda sudjelovanja i navedene informacije bit će poslane najkasnije jedan dan prije održavanja webinara.