Rijeka, 22. studenoga 2016. – Zbog važnosti i zainteresiranosti za temu kolektivnog pregovaranja, tečaj „Ujedinjeni pregovaramo, razjedinjeni molimo – UVOD U KOLEKTIVNO PREGOVARANJE“ održali smo drugi put, ovoga puta u Teritorijalnom uredu SSSH, u Rijeci.

Tečaju je prisustvovalo 16 sudionika iz ukupno 7 sindikata udruženih u SSSH (SMH-IS, SPIVH, SSKH, STUH, SZDSSH, STH, SOMK).

Bio je ovo uvodni tečaj koji se bavi temom kolektivnog pregovaranja na osnovnoj razini, obrađujući proces, sadržaj i pravni okvir kolektivnog pregovaranja, pripremu pregovaračkih stajališta, te ulogu sindikata u predstavljanju članova kroz kolektivno pregovaranje s poslodavcima.

Da bi u kolektivnim pregovorima mogli uspješno predstavljati svoje članove, sindikalni povjerenici moraju znati što oni žele i očekuju, kako bi njihove zahtjeve mogli uključiti u svoje pregovaračke zahtjeve i prioritete, u mjeri u kojoj to dopuštaju rezultati poslovanja i druge okolnosti.

Većini sudionika bilo je ovo prvo takvo iskustvo vezano za kolektivno pregovaranje te će im zasigurno biti dobra podloga za njihovo daljnje razumijevanje procesa kolektivnog pregovaranja.

Tečaj su vodile trenerice Jasenka Vukšić, predsjednica SGH, koja ima višegodišnje iskustvo u kolektivnom pregovaranju i Petra Šprajaček, savjetnica za ekonomsku i socijalnu politiku SSSH.