Zagreb, 07. lipnja 2016. – U Zagrebu je održan sedmi od deset izvorno osmišljenih tečajeva novog sustava sindikalnog osposobljavanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koji se provode u sklopu projekta EDUCA.

Tečaju pod nazivom „Sindikat – glas radnika – Organizacija i vođenje sindikalne podružnice“, prisustvovalo je 18 polaznika iz ukupno sedam sindikata udruženih u SSSH (SMH-IS, EKN, SGH, STH, SOMK, SITŠ, Spačva).

Polaznici su imali priliku prvi put sudjelovati u tečaju „Sindikat – glas radnika – Organizacija i vođenje sindikalne podružnice “, koji obrađuje najvažnije teme vezane uz vođenje sindikalne organizacije na razini poslodavca, odnosno sindikalne podružnice. Osim funkcioniranja sindikalne podružnice i njezinog položaja u sindikalnoj organizaciji, obrađuju se i teme komuniciranja sa članovima i njihovog uključivanja u aktivnosti podružnice, evidencije članova, organiziranja i vođenja sastanaka, te upravljanja financijama podružnice

Kao svi naši tečajevi u sklopu projekta EDUCA, dvodnevni tečaj sastojao se od kombinacije kraćih predavanja (prezentacija) i aktivnosti (vježbi), tako da su stručne teme kroz aktivno učenje postale više razumljive.

Prvi tečaj na kojem sam sudjelovala bio je „Sindikat – glas radnika –  Organizacija i vođenje sindikalne podružnice“. Tečaj mi je pomogao da bolje razumijem funkcioniranje i organizaciju podružnica, a samim time i Sindikata. Uspješnosti ovog tečaja i općenito cijelog projekta Educa najviše pridonose prikladne i dinamične radionice na kojima se primjenjuje naučeno te je takav tip tečaja vrlo koristan i edukativan – rekla je Nives Tkalec iz sindikata EKN.

Tečaj su vodili treneri Aleksandra Dučkić, sindikalna povjerenica u Plivi (EKN) i Antun Štivić, regionalni povjerenik (SMH-IS) koji su od studenoga 2015. sudjelovali u pripremi materijala za polaznike, a za praktični dio, provedbu tečaja pripremali su se kroz obuku trenera kroz koju su stjecali, osim stručnog znanja, i vještine trenerstva te metodologije obrazovanja za odrasle.

Projekt EDUCA, koji se provodi uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, pokrenut je s ciljem uspostave jedinstvenog sustava sindikalnog osposobljavanja na razini SSSH. Novi sustav sindikalnog osposobljavanja, pod nazivom EDUCA@SSSH, nastavit će s redovnom provedbom osmišljenih tečajeva i nakon završetka projekta, počevši od jeseni 2016.