Zagreb, 15. svibnja 2024. – U Stubičkim toplicama održan je tečaj „Ujedinjeni pregovaramo, razdjedinjeni molimo – UVOD U KOLEKTIVNO PREGOVARANJE“ iz proljetnog ciklusa iz Programa temeljnog sindikalnog osposobljavanja.

Tečaju je prisustvovalo 25 sudionika iz ukupno pet različitih sindikata udruženih u SSSH (SOMK, SGH, STUH, SBS, SSZSSH).

Bio je ovo uvodni tečaj koji se bavi temom kolektivnog pregovaranja na osnovnoj razini, obrađujući proces, sadržaj i pravni okvir kolektivnog pregovaranja, pripremu pregovaračkih stajališta, te ulogu sindikata u predstavljanju članova kroz kolektivno pregovaranje s poslodavcima. Jedan dio polazanika je već sudjelovao u procesima koletivnog pregovaranja na razini podružnice, dok je jedan dio manje iskusnih sindikalista tek započeo s aktivnom sindikalnim radom, te im je iskustvo kolektivnog predovaranja zasigurno dobra podloga za njihovo daljnje razumijevanje procesa kolektivnog pregovaranja.

Kao svi naši tečajevi u sklopu projekta EDUCA, tečaj se sastojao od kombinacije kraćih predavanja (prezentacija) i aktivnosti (vježbi), a uspješnog ovog sustava upravo je u razmjeni iskustva među polaznicima iz različitih sindikata.

S obzirom da sam friška sindikalna povjerenica, tema tečaja Uvod u kolektivno pregovaranje me jako zaintrigirala i prijavila sam se na tečaj bez razmišljanja. Nisam znala što točno očekivati jer nisam imala iskustva do sada sa takvim oblikom edukacija. Kombinacija predavanja i radionica mi se jako svidjela. Mogli smo na licu mjesta isprobati tehnike pregovaranja i komuniciranja za pregovaračkim stolom. Iako na tečaju, osim mene, nije bilo nikoga iz odgoja i obrazovanja, svejedno mi je bilo od velike koristi čuti iskustva i savjete kolegica i kolega iz ostalih sindikata. Velika večina njih radi u velikim kolektivima koji unutar sebe imaju i razne sektore što je meni bilo izuzetno zanimljivo i nadahnjujuće kako svi ti povjerenici i povjerenice izlaze na kraj sa svakodnevnim izazovima i ponekad poteškoćama na koje nailaze. Od velike koristi je bilo saznati sve pravne strane koje uključuje kolektivno pregovaranje, svi koraci koje je potrebno poduzeti te koje se sve opcije nude u slučaju da stvari ne teku glatko i poslodavac pruži otpor sklapanju kolektivnog ugovora. Isto tako saznala sam koje su glavne odrednice koje svaki kolektivni ugovor treba sadržavati te koji su sve benefiti za radnike. Vjerujem da će mi sve što sam naučila na tečaju koristiti u vođenju sindikalne podružnice, boljoj komunikaciji i odnosima sa članovima sindikata te u konačnici uspješne kolektivne pregovore kada moj poslodavac napokon na njih i pristane. Veselim se budućim tečajevima od strane SSSH. Nastavite provoditi dobru praksu i okupljati sindikaliste iz cijele zemlje – izjavila je Mihaela Poslon, sindikalna povjerenica SOMK-a za podružnicu DV Pčelica, Čazma

Tečaj su vodili Jasenka Vukšić, pravnica (SGH) i Domagoj Ferdebar, glavni tajnik (SGH).