Zagreb, 10. svibnja 2016. – U obnovljenoj dvorani u Radničkom domu u Zagrebu održan je prvi od deset izvorno osmišljenih tečajeva novog sustava sindikalnog osposobljavanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koji se provode u sklopu projekta EDUCA.

Tečaju pod nazivom „Zajedno smo jači – Sindikat i uloga sindikalnog povjerenika“, prisustvovalo je 12 polaznika iz ukupno sedam sindikata udruženih u SSSH (SMH-IS, SGH, STH, PPDIV, SSKH, SOMK i SPIV).

Polaznici su imali priliku prvi put sudjelovati u tečaju „Zajedno smo jači – Sindikat i uloga sindikalnog povjerenika“ koji se bavi ulogom sindikata u demokratskom društvu, funkcijom i odgovornostima sindikalnog povjerenika, te njegovim odnosom s drugim radničkim predstavnicima. Dio tečaja bio je posvećen i sindikalnoj edukaciji i njezinoj ulozi u sindikalnom radu.

Cjelodnevni tečaj sastojao se od kombinacije kraćih predavanja (prezentacija) i aktivnosti (vježbi), koje su svim polaznicima omogućile aktivno sudjelovanje u zajedničkom radu i raspravama. Ovakvim metodama rada sindikalna edukacija približava se načinu na koji se provodi suvremeno obrazovanje odraslih, pri čemu se težište s prenošenja znanja pomiče na razvoj praktičnih vještina. Kvalitetu i korisnost takvog načina rada potvrdili su i polaznici u evaluaciji tečaja.

Tečaj su vodili treneri Robert Maršanić (SSKH), Ksenija Bešlić (SSSH) i Darko Šeperić (SSSH) koji su od studenoga 2015. sudjelovali u pripremi materijala za polaznike, a za praktični dio, provedbu tečaja pripremali su se kroz obuku trenera kroz koju su stjecali, osim stručnog znanja, i vještine trenerstva te metodologije obrazovanja za odrasle.

Projekt EDUCA, koji se provodi uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, pokrenut je s ciljem uspostave edinstvenog sustava sindikalnog osposobljavanja na razini SSSH. Novi sustav sindikalnog osposobljavanja, pod nazivom EDUCA@SSSH, nastavit će s redovnom provedbom osmišljenih tečajeva i nakon završetka projekta, počevši od jeseni 2016.