Zagreb, 1. rujna 2023. – Trening za timove udruženih sindikata, za županijske povjerenike Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima (SSKH) pod nazivom „Snažan tim, snažan sindikat“ održan je 28. i 29. kolovoza 2023. u Stubičkim Toplicama.

Cilj treninga je bio osnaživanje sindikalnih timova na razini županijskih povjerenika kroz produbljivanje međusobnog razumijevanja, razvoj vještina za zajednički rad, te izgradnju sposobnosti kritičkog analiziranja situacije u kojoj sindikat djeluje i planiranja sindikalnih akcija s ciljem rješavanja konkretnih problema.

Ovo je još jedan u nizu treninga za timova organiziran u sklopu sustava sindikalne edukacije EDUCA@SSSH za specifičnu interesnu grupu, županijske povjerenike SSKH. Kroz dvodnevni program i participativne metode rada bavili smo se izgradnjom sindikalnog tima, raspravom o izazovima sindikalnog rada u Glavnom odboru, izgradnji vještina za sindikalni rad kroz poticanje proaktivnog stava i ponašanja zatim prepoznavanje i razumijevanje različitih stilova ponašanja u cilju promišljanja o pristupu novim članovima, kao i osmišljavanju sindikalnih akcija za rješavanja konkretnih problema u sindikatu.

Izuzetno mi je drago što sam sudjelovala na treningu za timove SSKH. Trening je bio vrlo poučan i interesantan u svim segmentima. Od svega što je bilo na treningu istaknula bi zajedničko planiranje sindikalnih akcija, na temu kolektivnog pregovaranja i povećanja broja članova. Tema, kolektivno pregovaranje po meni ima posebno značenje jer je to zaista mukotrpan put za postizanje cilja a sve u svrhu poboljšanja standarda zaposlenika. Nadam se da ćemo se u tom procesu sjetiti zajedničkog rada s treninga – izjavila je Vesnica Bušić, županijska sindikalna povjerenica za Sisačko- moslavačku županiju.

Na trening za timove ukupno je sudjelovala 28 sudionika uz vodstvo sindikata, a trening su vodile trenerice iz našeg sustava.

Sudjelovanjem na treningu za županijske povjerenike i njihove zamjenike “Snažan tim, snažan sindikat” dobila sam kao i uvijek do sada odličnu edukaciju i vrhunski timski rad koje su naše trenerice/edukatorice znale približiti nama na zabavan i vrlo zanimljiv način. Volim EDUCA treninge, uvijek su mi različiti od ostalih seminara, zanimljiviji, tjeraju me na razmišljanje i aktivno sudjelovanje, volim sudjelovati u timskom radu i u svom dosadašnjem sindikalnom radu trudim se uvijek poticati timski rad za što mogu zahvaliti EDUCI je sam taj način pristupa upravo naučila na EDUCA treninzima i edukacijama.

Na ovom treningu su mi se svidjele dvije aktivnosti koje bi mogla izdvojiti kao one koje su ostavile posebni dojam. Aktivnost u koje smo trebali svom paru u timu reći svoje najveće postignuće u sindikalnom radu i što bi još željeli napraviti u narednom razdoblju u sindikalnom radu. Navedena aktivnost potaknula me da razmišljam o važnosti svojih uspjeha i da budem svjesnija da sindikalni rad nikada ne prestaje jer svaki angažirani sindikalni povjerenik uvijek mora težiti poboljšanju u svom daljnjem sindikalnom radu.

Druga aktivnost koja mi je bila jako zanimljiva je ona u kojoj smo morali izdvojiti svoje osobine/snage koje nas opisuju. Kada smo dobili popis svih osobina, činilo da će biti lako izdvojiti one koje nas najviše opisuju, ali brzo se je vidjelo da je to aktivnost nad kojim smo se itekako zamislili i sagledavali sami sebe – izjavila je Sandra Crnković, glavna povjerenica u podružnici Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. te zamjenica povjerenika Grada Zagreba za SSKH.