Zagreb, 17. rujna 2023. – Trening za timove udruženih sindikata, za Glavni odbor Sindikata trgovine Hrvatske pod nazivom „Snažan tim, snažan sindikat“ održan je 14. i 15. rujna 2023. u Donjoj Stubici.

Ovo je još jedan u nizu treninga za timova organiziran u sklopu sustava sindikalne edukacije EDUCA@SSSH za specifičnu interesnu grupu, Glavni odbor STH. Kroz dvodnevni program i participativne metode rada bavili smo se izgradnjom sindikalnog tima, raspravom o izazovima sindikalnog rada u Glavnom odboru, izgradnji vještina za sindikalni rad kroz poticanje proaktivnog stava i ponašanja zatim prepoznavanje i razumijevanje različitih stilova ponašanja u cilju promišljanja o pristupu novim članovima.

Što se tiče treninga, nije mi prvi ali je svakako prvi o temi sindikata i sindikalnog rada. Iskreno očekivao sam edukaciju sa manje dinamike nego što je bila i to mi je svakako bilo ugodno doživjeti. Uvijek je bolje imati komunikaciju sa svima nego suhoparno slušati predavanja kod kojih vrlo često dolazi do zasićenja slušanja i padu koncentracije nakon nekog vremena. Neke kolege sam bolje upoznao i spoznao njihov rad i raszmišljanje, koje ću svakako primijeniti u daljnjem radu. Također moram istaknuti način vođenja samog treninga gdje niti u kojem trenutku nitko nije imao priliku mislima odlutati obzirom da smo fokus držali i sudjelovali svi, sklupa sa Vama i sve pohvale na tome. Istaknuo bi situaciju u kojoj smo mogli zaključiti da se različiti karakteri ne moraju razlikovati u samom pristupu i da isto tako kada se kao takvi udruže mogu napraviti puno više jer se nadopunjavaju. Na kraju mogu istaknuti vrlo pozitivne reakcije o ohrabrenje svih povjerenika u daljnjem radu što svakako daje i svima nama motiv više da ustrajemo i nastavimo jačati sindikalnu scenu u situaciji koja nije baš jednostavna – izjavio je Antonio Perica, sindikalni povjerenik u podružnici Hrvatska lutrija.

Na trening za timove ukupno je sudjelovalo 20 sudionika uz vodstvo sindikata, a trening su vodile trenerice Nediljka Junaković, stručna suradnica za edukaciju i mlade (SSSH) i Rozana Duplančić, izvršna tajnica (STH).

Trening je u svakom slučaju nadmašio moja očekivanja, bilo je korisno i baš zato mislim da bi bilo jako korisno i učinkovito imate takve treninge više puta tijekom godine. Posebno me se dojmila simulacija učlanjivanja na konkretnom primjeru uz korištenje savjeta pristupa različitim stilovima ponašanja – izjavila je Marija Borovčak, sindikalna povjerenica u podružnici Trgocentar.

Trening je bio drugačiji u odnosu na inače treninge na kojima sam sudjelovala. Vrlo je aktivan i zanimljiv, sa puno poučnih i korisnih stvari za sindikalni rad, naročito kako pristupiti radnicima i članovima. Nije klasično predavanje i slušanje, nego zahtijeva uključenost svih sudionika i stalnu pažnju. Sve u svemu, vrlo zanimljivo i korisno – izjavila je Snježana Turkušić, izvršna tajnica za Primorsko goransku, Istarsku i Ličko senjsku županiju Sindikata trgovine Hrvatske.