Zagreb, 20. siječnja 2020. – Trening za Žensku sekciju SSSH pod nazivom „Snažne žene, snažan sindikat“ održan je 17. i 18. siječnja u Zagrebu.

Cilj treninga je osnažiti tim Ženske sekcije SSSH kroz produbljivanje međusobnog poznavanja i razumijevanja te razvijanja vještina za zajednički rad, osposobiti polaznice za kritičko promišljanje i analiziranje položaja žena u sindikatu i društvu, osposobiti članice Sekcije žena za proaktivniji pristup sindikalnom radu i traženje rješenja za unaprjeđenje položaja žena u sindikatu i društvu te za participativno planiranje i provedbu aktivnosti.

Ovo je prvi trening timova organiziran u sklopu sustava sindikalne edukacije EDUCA@SSSH za specifičnu interesnu grupu, članice Ženske sekcije SSSH. Kroz dvodnevni program i participativne metode rada bavili smo se izgradnjom tima Ženske sekcije SSSH, raspravom o položaju i ulozi žena u sindikatu i društvu, kreiranju prijedloga i akcija koje bi adresirale ženska pitanja u sindikatu i društvu te izgradnji vještina za provedbu akcija.

Podrška timu Sekcije izrazito je nužna kako bi se potaknule konkretne akcije članica Sekcije , a povratne informacije s treninga samo su potvrda o nužnosti i potrebi ovakvih specifičnih edukacija za žene i Žensku sekciju SSSH.

Prisustvovala sam dvodnevnom treningu u organizaciji Ženske sekcije SSSH „Snažne žene, snažan sindikat“ i po osobnom uvjerenju, ciljevi treninga u cijelosti su ostvareni, čak je trening i premašio moja očekivanja. Sudionice su tijekom treninga aktivnim metodama rada u vedroj i opuštenoj atmosferi u cijelosti odgovorile zahtjevnim izazovima treninga i vjerujem ispunile očekivanja trenerica, pa i njihovim vlastitim očekivanjima. Atmosfera je bila ugodna i pozitivna. Radili smo na konkretnim zadacima koji su nas motivirali i osnaživali da bismo se posvetili budućim aktivnostima Ženske sekcije SSSH. Trening je pomogao u jačanju članica Sekcije u izgradnji Sekcije žena u vlastitim sindikatima te osnaživanju žena u svojim sindikalnim sredinama i pripremama konkretnih akcija. Izbor trenerica je bio za nas sudionice pun pogodak jer su trenerice svojim kompetencijama i pozitivnom osobnošću doprinijele usvajanju znanja na jednostavan, ugodan i prihvatljiv način – izjavila je Blaženka Rogan, članica Sekcije žena SSSH iz Sindikata inženjera i tehničara šumarstva (SITŠ).

Trening Ženske sekcije održan je kvalitetno, poticajno i motivirajuće. Rezultat je doprinio ujedinjavanju i većem angažmanu žena u radu Sekcije, ali i inače u sindikatu. Svakako je potrebno više takvih treninga i sastanaka jer na taj način osnažujemo i potičemo na kvalitetniji rad, kako sebe kao pojedinca, članicu, tako i skupinu koja želi djelovati i raditi na poboljšanju našeg položaja kao članice, radnice i žene – izjavila je Emina Ibrahimi, predsjednica Sekcije žena SSSH iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH).

Trening su vodile trenerice sustava sindikalnog osposobljavanja EDUCA@SSSH Nediljka Buklijaš (SSSH) i Katica Ercegovac (SOMK). Trening se provodi u okviru projekta „Zajedno smo jači“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Više fotografija s treninga pogledajte ovdje.