U sklopu projekta „EDUCA – Novi sustav sindikalnog osposobljavanja“, u Tuheljskim Toplicama, 3. i 4. veljače, organiziran je drugi modul obuke za trenere novog sustava sindikalnog osposobljavanja.

Obuka za trenere ili trening za trenere namijenjen je trenerima prijavljenim za edukaciju i pripremu materijala kao dio uspostave i razvoja novog sustava sindikalnog osposobljavanja u sklopu projekta „EDUCA – Novi sustav sindikalnog osposobljavanja“, kojim se želi trenere pripremiti za podučavanje prema metodama neformalnog obrazovanja odraslih. Ukupno je primljeno 22 trenera iz SSSH i udruženih sindikata, a pri izboru trenera vodila se briga o iskustvu, stručnosti te zastupljenosti sindikata iz kojih dolaze.

Treneri su već pohađali jedan trening za trenere u prosincu 2015. na kojem su naučili kako odrasli uče, koja je uloga trenera i edukacije u sindikatu, kako funkcionira komunikacija u procesu učenja, te su ta nova-stara znanja povezali s temama i dizajnom treninga kroz principe i praktični rad.

S druge strane, upravo održan drugi modul trening za trenere nastavak je obuke trenera te će im pomoći produbiti razumijevanje načela učenja kod odraslih. Treneri su se upoznali s osnovama grupne dinamike i shvaćanje pojedinih tehnika rada s grupama, praktično su vježbali izradu dizajna radionice, te prezentacijske i komunikacijske vještine kroz predstavljanje tematskih cjelina iz sindikalne edukacije.

Prvi i drugi modul treninga za trenere bili su drugačije iskustvo u sindikalnoj edukaciju, te će trenerima svakako koristiti u pripremi sadržaja i materijala za polaznike za deset odabranih tečajeva čime će se baviti u sljedećim mjesecima, kao pri provedbi tečajeva.

Do trećeg treninga za trenere, trenere čeka jako puno posla pri definiranju novog sustava sindikalnog osposobljavanja, pripremi materijala za polaznike te provedbi pripremljenih tečajeva koja je predviđena od svibnja 2016.

Projekt „EDUCA – Novi sustav sindikalnog osposobljavanja“, uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, provodi Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), u partnerstvu s udruženim sindikatima.