Zagreb, 9. studenog 2015. – U sklopu prve faze projekta „EDUCA – novi sustav sindikalnog osposobljavanja“, koji provodi SSSH u partnerstvu s pet udruženih sindikata (SGH, SMH-IS, STUH, EKN i STH), članovi stručnog tima projekta boravili su od 3. do 6. studenoga na studijskom putovanju u Londonu, tijekom kojeg su imali priliku detaljno upoznati sustav edukacije britanske sindikalne središnjice Trades Union Congress (TUC).

Odjel za edukaciju TUC-a djeluje u suradnji s mrežom koledža u različitim dijelovima Velike Britanije, te pruža širok raspon tečajeva osposobljavanja za sindikalne povjerenike, povjerenike zaštite na radu i druge radničke predstavnike. Britanski sustav sindikalnog osposobljavanja ubraja se u najrazvijenije i najkvalitetnije u Europi.

Tijekom studijskog posjeta, članovi projektnog tima s britanskim su kolegama razgovarali o temama i metodologiji sindikalnog osposobljavanja, certificiranju tečajeva, planiranju programa edukacije, te učenju putem interneta, odnosno kombiniranom modelu učenja koji spaja vrijeme provedeno u učionici, praktični rad na radnom mjestu i učenje kod kuće. Također su imali priliku prisustvovati izvedbi jednog od tečajeva na temu zaštite na radu i razgovarati s predavačima i polaznicima, odnosno sindikalnim povjerenicima iz različitih sindikata udruženih u TUC.

Cilj studijskog putovanja bio je iz prve ruke upoznati kako izgleda suvremena sindikalna edukacija, te doći do ideja i zaključaka o tome što je od naučenog moguće primijeniti u izgradnji novog sustava sindikalnog osposobljavanja SSSH i udruženih sindikata. Stoga je posjet završio grupnom raspravom i zajedničkim zaključcima koji su pokazali da je mnoga od britanskih iskustava, unatoč objektivnim razlikama u veličini organizacije i uvjetima djelovanja, moguće primijeniti i kod nas. Ovo se posebice odnosi na primjenu suvremenih metoda obrazovanja odraslih, koji lakše i uspješnije uče kroz praktični rad i iskustvo, nego putem predavanja.

Na studijskom putovanju sudjelovali su Duška Lončar (STUH), Davor Šmuljić (SMH-IS), Bojana Percan (STH), Danijel Špičak (EKN), Domagoj Ferdebar (SGH), te Gordana Palajsa Dijana Šobota, Nediljka Buklijaš i Darko Šeperić (SSSH). Putovanje je održano u sklopu projekta „EDUCA- Novi sustav sindikalnog osposobljavanja“, koji se provodi uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.