Tijekom proljetnog ciklusa Programa temeljnog sindikalnog osposobljavanja, diplomiralo je troje polaznika, koji su tijekom ovog i proteklih ciklusa završili svih 10 tečajeva koji čine ovaj program. Troje novih diplomanata su Nikolina Kasunić, sindikalna povjerenica PPDIV-a u KIM Mljekara Karlovac, Hrvoje Palčić, sindikalni povjerenik PPDIV-a u Jamnici, te Stjepan Topolnjak, sindikalni povjerenik SSZSSH-a u Županijskoj bolnici Čakovec. Zanimalo nas je što ih je motiviralo da se počnu baviti sindikalnim radom, te zašto su se prijavili na tečajeve EDUCE i koliko će im oni koristiti u budućem radu. Odgovore donosimo u paralelnom intervjuu.

Kada ste se, i zašto, počeli baviti sindikalnim radom? Kakvo je vaše dosadašnje sindikalno iskustvo?

Nikolina Kasunić, sindikalna povjerenica u KIM Mljekara Karlovac

Nikolina Kasunić, sindikalna povjerenica u KIM Mljekara Karlovac

Nikolina: Članica sam Sindikata PPDIV-a od 2001 g. kad sam se zaposlila u KIM Mljekara Karlovac. Na aktivni sindikalni rad u svojoj podružnici potaknuli su me moja nezasitna znatiželja i ljubav prema pravdi i poštenju. Dvojica iskusnih povjerenika u mojoj podružnici prepoznali su moj aktivizam i predložili me na izborima u našoj podružnici, a članovi su me kasnije izabrali za sindikalnu povjerenicu i članicu radničkog vijeća. Sudjelovala sam u prosvjedima protiv izmjene ZOR-a, štrajku solidarnosti, prvomajskim i drugim prosvjedima koje je organizirao Saveza. Svakodnevno osobnim kontaktom pomažem članovima u podružnici.

Hrvoje: U sindikat sam se učlanio 2002. godine kako bi mogao ići na sindikalne izlete i sportske igre. Kasnije sam se aktivnije uključio u rad sindikata kako bih se bolje upoznao s načinom rada sindikata i njegovim odnosom prema poslodavcu. Dosadašnje iskustvo mi govori da što si olje upoznat s radom poslodavca i njegovim načinom pregovaranja i ophođenja, to lakše dolaziš do ciljeva koje sindikat želi postići.

Stjepan: Član sam sindikata Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske već 13 godina. Zadnjih godinu i pol na funkciji sam sindikalnog povjerenika u bolnici u kojoj radim. Ljubav prema sindikatu naslijedio sam od oca, a aktivnije sam se počeo baviti sindikalnim radom zbog vrijednosti za koje se sindikat zalaže: solidarnost, zajedništvo te borba za prava radnika.

Što vas je potaklo da se prijavite na tečajeve EDUCE, koja su bila vaša očekivanja od sindikalne edukacije te kako na nju sada gledate?

Nikolina: EDUCA je program sindikalnog osposobljavanja koji nam svima daje priliku da pokažemo što znamo i da uz pomoć trenera i simuliranih, a opet iskustvenih zadataka uvidimo da još uvijek ne znamo sve i da je za ozbiljan sindikalni rad potrebno cjeloživotno učenje kako bi bili ravnopravni u pregovaranju i održavanju socijalnog dijaloga u svojim podružnicama, a na korist svih naših članova. Ispunjena su sva moja očekivanja te se nadam da će u budućnosti biti još ovakvih edukacija kako bi se mogla dalje nastaviti usavršavati.

Hrvoje Palčić, sindikalni povjerenik u Jamnici

Hrvoje Palčić, sindikalni povjerenik u Jamnici

Hrvoje: Kada sam se prijavio na tečajeve EDUCE nisam mislio da ću puno naučiti jer sam se već neko vrijeme bavio sindikalnim radom i mislio sam da dovoljno znam. Već nakon prve edukacije shvatio sam da sam bio u krivu i da ću na tečajevima jako puno naučiti. To se kasnije i pokazalo točnim. Najveću vrijednost tečajeva EDUCE vidim u razmjeni iskustava sa kolegama iz drugih sindikata te trenerima koji su godinama u sindikalnom radu na terenu. Sve skupa mi je donijelo puno više odlučnosti i samopouzdanja za daljnji sindikalni rad.

Stjepan: Na tečajeve EDUCE prijavio sam se na samom početku kada sam postao sindikalnim povjerenikom. Moram priznati da sam ugodno i pozitivno iznenađen načinom na koji je koncipirana sindikalna edukacija u sklopu EDUCE. Tečajevi imaju sasvim drugačiji načina rada nego što sam do sada imao prilike iskusiti – učenje kroz timski rad i aktivno sudjelovanje. Nisam očekivao da ćemo kao polaznici tečajeva imati prilike primiti toliko iskustva i znanja i to na više nego pristupačan način. Svaka pohvala svim trenerima.

 

 

Kada promatrate vaš daljnji sindikalni rad, što mislite koliko će vam znanja koja ste dobili kroz Program temeljnog sindikalnog osposobljavanja u tome pomoći?

Nikolina: Znanje stečeno na EDUCI pomoći će mi u kolektivnom pregovaranju, lakšem komuniciranju s članovima, učlanjivanju novih članova, vođenju podružnice, zaštitu članova i njihovih prava, ali i obveza!

Hrvoje: Znanja i vještine koje sam naučio tijekom svih deset tečajeva već dosad su mi pomogli u stvaranju boljeg odnosa i većeg povjerenja od strane mojih članova, ali i od strane poslodavca. Sigurno će mi ubuduće pomoći u pregovorima sa poslodavcem oko kolektivnog ugovora i bilo kakvih povećanja prava radnika.

Stjepan Topolnjak, sindikalni povjerenik u Županijskoj bolnici Čakovec

Stjepan Topolnjak, sindikalni povjerenik u Županijskoj bolnici Čakovec

Stjepan: Nakon pohađanja tečajeva EDUCE imam daleko lakši i drugačiji pristup nekim sindikalnim problemima zbog kojih sam u početku morao uložiti više vremena i truda. Kroz tečajeve EDUCE dobili smo praktična znanja i vještine koje možemo primijeniti u svakodnevnom sindikalnom radu. Veselim se nekim novim temama za edukaciju i daljnje učenje.

 

Članak pripremljen za časopis Sindikalna akcija