Zagreb, 01. lipnja 2016. – U Radničkom domu u Zagrebu održan je peti od deset izvorno osmišljenih tečajeva novog sustava sindikalnog osposobljavanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koji se provode u sklopu projekta EDUCA.

Tečaju pod nazivom „Prepoznaj, djeluj, zaštiti – Zaštita prava članova i radno pravo“, prisustvovalo je 20 polaznika iz ukupno pet sindikata udruženih u SSSH (SMH-IS, STH, SSKH, EKN, SOMK).

Polaznici su imali priliku prvi put sudjelovati u tečaju „Prepoznaj, djeluj, zaštiti – Zaštita prava članova i radno pravo“ te su upoznali s okvirom radnog prava u Hrvatskoj, razlikom između radnog odnosa i ostalih oblika radnog angažmana, pregledom osnovnih prava iz radnog odnosa zajamčenih Zakonom o radu, te postupanjem sindikalnog povjerenika u slučajevima kršenja radnih prava članova.

Kao svi naši tečajevi u sklopu projekta EDUCA, cjelodnevni tečaj se sastojao od kombinacije kraćih predavanja (prezentacija) i aktivnosti (vježbi), tako da su stručne teme kroz aktivno učenje postale više razumljive. Zainteresiranost i aktivno sudjelovanje polaznika dokaz su uspješnosti i primjenjivosti ovakvih metoda rada u sindikalnoj edukaciji.

Tečaj su vodile trenerice Sandra Bahunek (STH) i Sunčica Benović (SSSH) koje su od studenoga 2015. sudjelovale u pripremi materijala za polaznike, a za praktični dio, provedbu tečaja pripremale su se kroz obuku trenera kroz koju su stjecale, osim stručnog znanja, i vještine trenerstva te metodologije obrazovanja za odrasle.

Projekt EDUCA, koji se provodi uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, pokrenut je s ciljem uspostave jedinstvenog sustava sindikalnog osposobljavanja na razini SSSH. Novi sustav sindikalnog osposobljavanja, pod nazivom EDUCA@SSSH, nastavit će s redovnom provedbom osmišljenih tečajeva i nakon završetka projekta, počevši od jeseni 2016.