Zagreb, 28. rujna 2023. – Trening za timove udruženih sindikata, za sindikalne podružnice Sindikata EKN pod nazivom „Snažna podružnica, snažan sindikat“ održan je 25. i 26. rujna 2023. u Stubičkim Toplicama.

Cilj treninga je bio osnaživanje sindikalnih timova na razini županijskih povjerenika kroz produbljivanje međusobnog razumijevanja, razvoj vještina za zajednički rad, te izgradnju sposobnosti kritičkog analiziranja situacije u kojoj sindikat djeluje i planiranja sindikalnih akcija s ciljem rješavanja konkretnih problema.

Ovo je još jedan u nizu treninga za timova organiziran u sklopu sustava sindikalne edukacije EDUCA@SSSH za specifičnu interesnu grupu, sindikalne povjereničke i sindikalna povjereništva. Kroz dvodnevni program i participativne metode rada bavili smo se izgradnjom sindikalnog tima, raspravom o izazovima sindikalnog rada u radu sindikalne podružnice, izgradnji vještina za sindikalni rad kroz poticanje proaktivnog stava i ponašanja zatim prepoznavanje i razumijevanje različitih stilova ponašanja u cilju promišljanja o pristupu novim članovima, kao i osmišljavanju sindikalnih akcija za rješavanja konkretnih problema u sindikatu, odnosno podružnici.

Na trening za timove sudjelovalo je više od 20 sudionika iz različitih sindikalnih podružnica Sindikata EKN (Pliva, Saponia, Petrokemija, AD Plastik, Rafinerije Sisak i Aluflexpack), a  trening su vodile trenerice Nediljka Junaković i Dijana Šobota iz SSSH, uz stručnu podršku kolege Danijela Špičaka iz EKN-a.

Ovo je bio moj prvi seminar u organizaciji Sindikata. Utisci nakon održanog treniga  su više nego pozitivni. Izuzetno sam zadovoljna  radom i profesionalnim vođenjem treninga od strane trenerica Junaković i Šobota. Atmosfera je bila vrlo relaksirajuća a opet s druge strane izuzetno dinamična i poticajna. Poticalo se aktivno sudjelovanje, radilo se na uočavanju konkretnih poteškoća s kojima se svakodnevno susrećemo te na promišljanju na koji način poboljšati rad Sindikata. Razmjenom iskustava sa drugim kolegama stekla sam nova znanja ali i potvrdu koliki je značaj i koliko je bitno djelovanje Sindikata u samim  tvrtkama. Posebice bi izdvojila vježbu u kojem smo morali osmisliti sindikalnu akciju za rješavanje konkretnih izazova u radu, koja me potaknula na razmišljanje kako ja mogu, svojim radom i djelovanjem, poboljšati rad podružnice. Zaista vrlo inspirativno!  Nadam se da ću naučeno uspjeti primjeniti u svom djelovanju. Takvi seminari i radionice su po mom mišljenju izuzetno bitni i nužni ukoliko želimo prosperitetan i snažan Sindikat – izjavila je Mirela Hadrović Mikec iz podružnice Lasaffe Adriatic.

Trening je bio fenomenalan, meni sasvim novo iskustvo (prvi put). Puno pozitivnih stvari sam saznao o sebi i o tome koliko u biti ne znamo u komunikaciji sa drugima. Nova znanja ću koristiti i implementirati u daljnjem radu podružnice. Posebno mi je bio gušt rad u timovima, dokaz da više glava i više osobnosti nađu neko rješenje – izjavio je Saša Židan iz sindikalne podružnice Ina d.d.