Stubičke Toplice, 16. listopada 2023. – Iz jesenskog ciklusa tečajava iz Programa temeljnog sindikalnog osposobljavanja održan je dvodnevni tečaj „Uštekaj se u sindikat – UČLANJIVANJE I AKTIVIZAM“ u Stubičkim Toplicama.

Tečaju je prisustvovalo 20 sudionika iz ukupno šest različitih sindikata udruženih u SSSH (SBS, STUH, SSZSSH, EKN, Sindikat pomoraca Hrvatske, SLRH).

Ovaj tečaj obrađuje razloge za članstvo u sindikatu, koncept organiziranja radnika i važnost aktivizma članova, vođenje razgovora s potencijalnim članovima, te planiranje aktivnosti učlanjivanja.

Kao svi naši tečajevi u sklopu projekta EDUCA, tečaj se sastojao od kombinacije kraćih predavanja (prezentacija) i aktivnosti (vježbi), a uspješnog ovog sustava upravo je u razmjeni iskustva među polaznicima iz različitih sindikata.

Edukacija o sindikalnom organiziranju i učlanjivanju koju smo imali u Stubičkim Toplicama bila je vrlo dobro organizirana. Posebno zanimljiv mi je bio radionički pristup rada gdje smo svi aktivno sudjelali. Koliko god zvuči da je tema edukacije samo za učlanjivanje u sindikat, kroz raspravu i zajednički rad, prođu se druge teme koje su korisne za rad povjerenika. Najviše me se dojmila simulacija razgovora s potencijalnim članom kada je kolegica učlanjivala novog zaposlenika u sindikat – izjavila je kolegica Maja Ivrlač Ćućek, sindikalna povjerenica u Dječjoj bolnici Srebrenjak (SSZSSH).

Edukacija je bila vrlo korisna i dinamična. Edukatori su uspješno prenosili praktične savjete iz svog sindikalnog rada, a savjeti su obuhvaćali realne situacije s kojima se svi svakodnevno susrećemo, što je svakako koristilo svim sudionicima. Tijekom tečaja osjećala sam se ugodno i opušteno, vjerujem da su kolege isto, što je doprinijelo aktivnom radu, a svatko će moći nešto od naučenog primijeniti i prilagoditi svom radu. Svakako preporučujem svim novim i starim povjerenicima – izjavila je Ana Žigmond Borda, sindikalna povjerenica iz Plive (EKN)

Iskustva drugih kolega, kao i znanja edukatora svakako će mi jako dobro doći u daljnjem radu jer sam naučio puno toga novog što do sada kao sindikalni povjerenik nisam znao. Na tečaju mi se najviše svidjela aktivnost kada smo viježbali u grupi po troje razgovor s potencijalnim članom, gdje je svatko od nas imao različitu ulogu (ulogu člana, povjerenika ili promatrača razgovora). U toj aktivnosti smo svjedočili različitim pristupima sindikalnih povjerenika pri razgovoru s potencijalnim članovima te je svatko mogao upiti dijelić nečega što do sad nije znao. U svakom slučaju, koristan i vrijedan tečaj – izjavio je Dario Borošak, sindikalni povjerenik u podružnici HUP Zagreb, Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Tečaj su vodili Domagoj Ferdebar (SGH) i Sandra Bahunek (STH).