Zagreb, 4. ožujka 2022. – SSSH nastavlja s novim ciklusom webinara, prvi u nizu je “Kako pregovarati o plaći u doba inflacije” koja će se održati u ponedjeljak, 14. ožujka 2022. od 14:00 do 16:00 sati, a prijaviti se možete klikom na link.

Najvažnija aktivnost sindikata je kolektivno pregovaranje, a plaće su osnovni i često najteži predmet pregovaranja. Pregovarati o plaći nije jednostavno ni u vremenima kada je ekonomija stabilna i kada su društveni procesi uređeni, a u doba kriza, kao što je inflacija, izazovi postaju još veći. Zadaća sindikata je da u inflaciji koliko je god moguće zaštititi realnu vrijednost plaća.

Na ovom webinaru razgovarat ćemo o tome što je to inflacija i zašto do nje dolazi, kakvi su trendovi i očekivanja u vezi inflacije u Hrvatskoj te kako to utječe na tržište rada, koji je odgovor države, a koji sindikata. Temu ćemo obraditi iz perspektive njezinog utjecaja na procese kolektivnog pregovaranja, uključujući nedavne primjere pregovora o plaćama.

O ovim temama ćemo razgovarati:

  • Koja su očekivanja u vezi inflacije u Hrvatskoj te kakav je odgovor sindikata na nju?
  • Kako postaviti realna očekivanja i zahtjeve u kolektivnim pregovorima u vrijeme inflacije?
  • Koji su izazovi u pregovorima o osnovici, koeficijentima ili dodacima na plaću?
  • Uspješni primjeri kolektivnog pregovaranja u vrijeme inflacije
  • Kakve sve oblike pritiska sindikati mogu koristiti u procesima kolektivnog pregovaranja?

O ovoj temi govorit će:

  • Domagoj Ferdebar, glavni tajnik Sindikata graditeljstva Hrvatske i ekonomist
  • Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture
  • sindikalni povjerenici (tbc)

Webinar Kako pregovarati o plaće u doba inflacije je edukacija putem interneta koju organizira SSSH. Za sudjelovanje se mogu prijaviti sindikalni povjerenici, članovi sindikalnih povjereništava, radnički predstavnici i aktivisti sindikata udruženih u SSSH.

Webinar će se provesti putem aplikacije ZOOM, a sudionici će se moći aktivno uključiti svojim komentarima i pitanjima.

Prijavite se preko sljedeće poveznice: https://forms.gle/JWc29dPjssnJd13B7 

Svi prijavljeni sudionici dobit će link i lozinku s kojom će se moći priključiti webinaru, kao i tehničke upute za korištenje aplikacije ZOOM. Potvrda sudjelovanja i navedene informacije bit će poslane najkasnije jedan dan prije održavanja webinara.

Željeli biste sudjelovati na našim on-line edukacijama, ali ne znate koristiti Zoom? Javite nam se na 01/ 46 55 048 ili educa@sssh.hr. Pomoći ćemo vam da instalirate Zoom na svoje računalo ili mobitel i održati s vama kratki on-line sastanak kako bismo zajedno isprobali i naučili kako koristiti ovu aplikaciju. Vjerujte nam – nije tako komplicirano.